Ingrids lax

laxfilé enl. behov (portionsbitar funkar bäst)
purjolök - en räcker nog om du inte har en jätteform
smör till formen
creme fraiche 2 burkar om man vill göra till fler än två pers
(fet eller lätt bestämmer du själv)
några matskedar grädde
fiskbuljongtärning
1-2 citroner
salt, peppar


Sätt ugnen på 200. Putsa bort alla små ben från laxfilen. Salta och peppra. Skiva purjolöken, sprid ut den i en smord ugnsfast form. Lägg laxbitarna ovanpå purjon. Riv citronskalet fint.I en kastrull på spisen koka upp creme fraiche och skvätt även i lite grädde. Smula i buljongtärningen (smaka av med lite i taget, så att det inte blir för salt) - en tärning till två creme fraicheburkar brukar vara lagom. En halv om du bara har en burk. Pressa också i lite citron och rör ned citronskalet. Smaka av - behövs mer salt och peppar? Mer citron? Häll sedan såsen över laxbitarna i pannan. In i ugnen cirka åtta-tio minuter - man får kolla om de är klara medelst en gaffel. De kan behöva lite längre tid om det är stora bitar.Sen bara att servera. Pressad potatis är gott till.

Annina