Matbröd i lergryta

Lagom mängd för en liten lergryta:

25 g jäst

1 msk salt

5 dl vatten

10 dl vetemjöl

Lös upp jästen i det ljumna vattnet och häll i saltet. Rör ner vetemjölet och blanda med en träsked till det liknar en lös deg. Låt jäsa MINST två timmar.

Lägg lergrytan i blöt ca tio minuter, torka av överflödigt vatten och pensla olja i "underdelen". Häll ut degen på ett rikligt mjölat bakbord och skyffla omkring den lite för att täcka med mjöl runt om.

Lägg degen i lergrytan och låt jäsa en halvtimme. Ställ in grytan i kall ugn och sätt värmen på 250 grader. När ugnen blivit varm håll denna temperatur i 30 minuter, sänk sedan till 150 grader och fortsätt grädda en timme till.

Ta ut brödet ur grytan och låt det svalna inlindat i en kökshandduk.

Variant på detta bröd: Använd öl istället för vatten som degvätska, lägg till en matsked mörk brödsirap och byt ut två dl av vetemjölet mot grovt rågmjöl.

Ragnhild