Mandeltårta

Bottnar:
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm:
4 äggulor
1 1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
125 g mörk blockchoklad
150 g smör eller margarin
flagad, rostad mandel

Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd ner mandelmasseraspet. Markera två drygt tallriksstora rundlar på väl smorda plåtar eller på bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda de båda bottnarna samtidigt i 175 grader i ca 17 minuter. Låt plåtarna byta plats efter ungefär halva tiden. Lossa bottnarna så snart de tagits ur ugnen och låt dem kallna helt.

Häll äggulor, socker och grädde i en liten rostfri kastrul. Sjud krämen mycket försktigt under omrörning i ca 4 minuter eller tills den tjocknar. Lyft bort kastrullen från värmen och lägg i blockchokladen delad i bitar. Låt det hela svalna av ordentligt. Tillsätt mjukt smör i klickar. Bred så småningom ut den helt kalla krämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. Strö över flagad, rostad mandel.
Mandeln kan rostas lätt i torr stekpanna eller i långpanna i ugnen i 200 grader i några minuter.

Anna Bergenström (Annas mat)

Ragnhilds notering: min erfarenhet säger att man måste grädda bottnarna i ca 20 minuter snarare än 17.
Det är viktigt att man använder blockchoklad, fösöker man sig på att använda finare sort blir det faktiskt inte alls lika gott.
Tårtan går bra att frysa.