Kycklinggryta från Normandie


2 matskedar olivolja
75g smör
2 gula lökar
ca 1,5 kg kycklingdelar (godast är bitar med skinn och ben)
litet glas calvados (frivilligt)
500 ml torr cider
500g små färska champignoner
500 ml vispgrädde eller crème fraiche
salt och nymalen svartpeppar

Smält smöret med olivoljan i en rymlig, tjockbottnad gryta. Tillsätt grovhackad lök och kycklingbitar och bryn dem. Häll i calvados (om du tänkt ha det i) och skrapa mot botten i grytan för att deglacera. Calvadosen kan ta eld och flambera kycklingen och det är helt ok, akta ögonbrynen bara. Tillsätt cider, skrapa återigen runt botten av pannan för att få upp allt gojs. Salta och peppra och ställ in grytan i ugnen, med lock på, och låt koka i ugnen ca 40 minuter i 200 grader.
Stek champignonerna en stund i smör, på hög värme så att de inte vattnar sig.
När grytan stått i ugnen i ca 40 minuter sätter du den på en varm platta på spisen, tar upp kycklingbitarna och lägger dem på ett fat där de kan hållas varma. Häll i grädden i grytans cider-kyckling-sås och låt koka en stund så att det tjocknar. Jag gjorde en roux (lika delar smält smör och mjöl) och hade i en matsked ungfär för att göra såsen tjockare. När såsen är lagom tjock (enligt tycke och smak) smaka av med salt och peppar, lägg i kycklingbitarna och sist champignonerna.
Kokt potatis passar utmärkt till, även potatisgnocchi med lite finhackad bladpersilja över.

Från Trish's Paris Kitchen (med några små ändringar...)