Vitello tonnato

Kalvstek:
600 g kalvstek
7 1/2 dl vitt vin
1 stjälk selleri
1 morot
1 gul lök
lagerblad
2 kryddnejlikor
vatten
salt

Lägg köttet i en kastrull och häll på det vita vinet. Skär selleri, morot och lök i ganska stora bitar och lägg i marinaden tillsammans md lagerblad och kryddnejlikor. Täck över och låt stå ca 24 timmar. Vänd köttet ett par gånger under tiden. Häll på så mycket vatten att köttet precis täcks och låt det koka upp. Strö över saltet. Småsjud utan lock på svag värme i ca 1 timme. Innertemperatur på ca 55 grader. Låt köttet svalna i lagen.

Alternativ med fläskfilé:
500-600 g fläskfilé
2 msk olivolja
1 knippe bladpersilja, hackad
salt, peppar

Helstek fläskfilén, först i stekpanna och låt den sedan gå klart i ugnen. Rulla den färdigstekta filén i hackad bladpersilja

Tonfisksås:
2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
2 msk kapris
1 ask sardellfiléer
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
1 dl olivolja
2 dl majonnäs

Köttet serveras rumstempererat i tunna skivor med såsen ringlad över. Garnera med citronklyftor, bladpersilja och kapris.Kokt potatis (gärna delikatess- eller helst färskpotatis) och sockerärtor passar bra till.

Ragnhild