Laugenbrezel

250 g mjöl
20 g jäst
1 tsk socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
10 g smör
1 l vatten
1 tsk bikarbonat
grovkornigt salt

Blanda ut jästen i 1,5 dl ljummet vatten och 1 tsk socker. Häll mjölet i en bunke och häll på jästvattnet, 1 tsk salt och 10 gr smör (rumsvarmt) och blanda allt till en deg.Knåda degen på ett mjölat bakbord tills den blir smidig. Dela i degen i 6 delar och rulla ut varje del till en ca 40 cm lång sträng som är lite tjockare på mitten än i ändarna.Forma varje del till kringlor och låt dem vila i ca 10 minuter. under tiden; koka upp 1l vatten med 1 tsk bikarbonat.När kringlorna vilat klart; lägg dem en och en i det heta (inte kokande längre) vattnet i 30 sek.Låt jäsa kallt i 30 minuter.Grädda i 225 grader i 20 minuter. Strö över grovkornigt salt.
Avnjut med en kall, tysk öl.

Ragnhild


Anm: jag tror att de blir lite finare om man penslar dem med äggvita och häller på saltet före gräddning.